PRODULJENJE Javnog poziva za umjetničke projekte u javnom prostoru – Prepoznavanje odsustva 2022
Datum:
20.9.2022.
Sve lokacije muzeja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Memorijalni centar Lipa pamti)

raspisuje

JAVNI POZIV ZA PRIVREMENE UMJETNIČKE PROJEKTE U JAVNOM PROSTORU pod nazivom PREPOZNAVANJE ODSUSTVA

Rok prijave: 20/09/22

OPIS I CILJEVI PROGRAMA:

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je 2015. kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar je posvećen komemoriranju stradanja koje se u Lipi desilo 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti ubili 269 mještana, uglavnom žene, djecu i starce te čitavo mjesto spalili. Pored razvijanja kulture sjećanja na nacionalnom i internacionalnom nivou, Centar je usmjeren ka komuniciranju antiratne poruke te širenju univerzalnog apela savjesti. Nužan preduvjet svega spomenutog jest spoznavanje razmjera gubitka te promišljanje sljedećih pitanja: Kako iscrtati obrise praznine koja je stradanjem uslijedila? Kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom našeg postojanja danas? Kako pojmiti nepojmljivo te prikazati ono što se ne može prikazati? Odgovore na postavljena pitanja pronalazimo u okviru šeste po redu serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru Lipe naziva “Prepoznavanje odsustva”.

Pozivaju se prijedlozi koji će u promišljanju nasilja i stradanja ići u smjeru izbjegavanja njihova doslovnog prikaza. Polazeći od pretpostavke kako širenjem granica umjetnosti širimo i granice spoznaje, prednost će se davati prijedlozima koji afirmiraju eksperimentalne i intermedijske umjetničke prakse. Ujedno, pozivaju se prijedlozi koji će istražiti doseg društvenog utjecaja s kojim suvremena umjetnička praksa danas raspolaže – posebice u odnosu na razumijevanje teško pojmljivih kategorija (traume, stradanja, genocid) te u odnosu na osvještavanje i zagovaranje poželjnih obrazaca ponašanja. Postizanje društvenog učinka može se ostvariti i direktnim pristupom, kroz umjetničke projekte bazirane na socijalnoj inkluziji (community art) i suradnji s lokalnom zajednicom. Na koncu, pozivaju se prijedlozi koji će doprinijeti osvještavanju simboličkog potencijala Lipe u suvremenim procesima gradnje mira.

Prijave će razmatrati četveročlani žiri: Ksenija Orelj, viša kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke; Lillian Stošić, v.d. pročelnice Konzervatorskog odjela u Rijeci; Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te Petra Maštrović Kušić, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti.

I ove će godine žiri među pristiglim prijavama ODABRATI DO DVA RADA ZA REALIZACIJU.

ROK ZA PRIJAVU

Poziv je otvoren DO 20. RUJNA 2022.

Obavijest o prihvaćenom prijedlogu bit će objavljena do sredine rujna 2022. na web stranicama Memorijalnog centra Lipa pamti, http://lipapamti.ppmhp.hr/, dok će odabrani autor/autorica biti osobno kontaktiran/na putem e-maila.

Vrijeme izvedbe i predstavljanja projekata bit će u periodu OD 1. DO 15. LISTOPADA 2022.

MJESTO IZVOĐENJA PROGRAMA

Mjesto izvođenja projekata su javni prostori u Lipi. Lipa je manje mjesto sa stotinjak stanovnika, smješteno 27 kilometara u zaleđu grada Rijeke, na samoj granici Hrvatske sa Slovenijom. Tijekom Drugog svjetskog rata mjesto je bilo poprištem nacifašističkog zločina protiv čovječnosti pa je danas zaštićeno kao kulturno dobro u kategoriji memorijalnih mjesta. Slijedom navedenog, predloženi umjetnički projekti moraju biti privremeni, reverzibilni (uklonjivi) te neinvazivni prema javnom prostoru u koji interveniraju.

NAPOMENE ZA PREDLAGATELJE:

Predlagati se mogu samo novi, dosad nerealizirani, radovi.

Na natječaj se može prijaviti samo jedan rad.

Prijave se šalju e-mailom na adresu lipapamti@ppmhp.hr s naznakom “Natječaj Recognizing the Absence”. Osoba za kontakt je Petra Maštrović Kušić, petra@ppmhp.hr, +385(0)51732239

Prijave bez tražene dokumentacije žiri neće razmatrati smatrajući ih nepotpunima.

Odabrani predlagatelji dužni su u naznačenom periodu osobno doći u Lipu u svrhu produkcije i predstavljanja projekta.

Honorar po projektu iznosi 5.000,00 kn bruto (neovisno je li u pitanju umjetnički kolektiv ili individualni umjetnik). Maksimalni iznos za produkciju pojedinog projekta iznosi 5.000,00 kn bruto.

Organizator osigurava smještaj u Lipi.

Organizator nije u mogućnosti snositi putne troškove autora/autorica.

PRIJAVA TREBA SADRŽAVATI:

Ispunjenu prijavnicu. Prijavnicu preuzmite na linku.

Životopis

Opis koji će žiriju omogućiti uvid u predložen rad putem primjerene dokumentacije (skica, fotografija, video zapis ili dr.)

Tehnički opis izvedbe s predviđenom lokacijom i trajanjem (način postavljanja i skidanja rada te popis potrebne opreme)

Troškovnik za realizaciju projekta

Detaljnu dokumentaciju preuzmite na linku.

Dokumentacija sadržava opširniji uvid u povijesne okolnosti stradanja 30. travnja 1944. te vizualni materijal koji će upoznati prijavitelje s izgledom mjesta danas.

Umjetnički radovi realizirani kroz prošlogodišnje javne pozive mogu se pogledati na linkovima:

Godina 2018. LINK 1 LINK 2

Godina 2019. LINK 1 LINK 2

Godina 2020. LINK 1 LINK 2

Godina 2021. LINK 1 LINK 2

Program se financira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije te Općine Matulji.

 

Ostale objave

Dan očeva – Sveti Josip

Dan očeva – Sveti Josip

Iako je svaki dan dan mama i tata ili bi tako trebalo biti, samo je jedan službeno posvećen mamama, a jedan očevima. Ako je mama toplina i utjeha, tata je uzor i snaga, a oboje su neupitna i bezuvjetna ljubav. Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još...

Pročitajte više
Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Od 1909. kad je prvi put obilježen do danas, 8. ožujka obilježavamo Međunarodni dan žena prisjećajući se - češće no inače - postignuća žena diljem svijeta na svim poljima ljudske djelatnosti. Čestitamo i ove godine svim ženama njihov dan i darujemo im besplatne...

Pročitajte više
Događanja u ožujku

Događanja u ožujku

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content