Noć muzeja 2022.

Program PPMHP Rijeka

Od 16 do 18 sati – Edukativna radionica za djecu na kojoj će biti predstavljene slikovnice o Frankopanima “TRSATSKO BLAGO”
autor teksta: Velid Đekić
ilustracije: Margareta Peršić
Slikovnice, tekstom i slikom, u djeteta izgrađuju prve estetske kriterije. Zbog toga slikovnica mora biti vizualno privlačna, maštovita, razigrana, duhovita… uvijek vodeći računa o razvojnim potrebama djeteta koje samostalno čita ili mu drugi čitaju. Slikovnice o Frankopanima su sve to! Ediciju slikovnica Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana čini osam slikovnica vezanih uz lokalitete interpretacijskih centara.
Danas se prepustite zanimljivoj priči o trsatskom blagu i saznajte kakvu to tajnu skriva kaštel na Trsatu i što kaže Stjepan koji u njemu živi.
Radionicu u trajanju od dva sata vodit će Margareta Peršić autorica ilustracija svih frankopanskih slikovnica. Margareta će vam ispričati zanimljivu priču, igrat ćete igre upoznavanja te u glini izrađivati riječki sat, ključeve zidina Trsatske gradine i ostale elemente iz ove zanimljive slikovnice.

Zbog epidemioloških mjera na radionici koja će se održati u Pedagoškom kabinetu može sudjelovati najviše osmero djece u dobi od 8 do 12 godina.

Prijaviti se možete do petka 28. 1. 2022. na 051/553-666 ili na cudotvornica[at]ppmhp.hr.

U 18 sati – Uz prijenos uživo na FB stranici muzeja promocija knjige “100 FRANKOPANSKIH GRADOVA – Povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj”
Povijesni vodič 100 frankopanskih gradova autorice više kustosice Margite Cvijetinović po prvi put donosi, na osnovi dostupnih podataka, cjelovit popis frankopanskih posjeda i predstavlja sve (ili gotovo sve) gradove i utvrde u Hrvatskoj koje su Frankopani podigli ili su im duže ili kraće vrijeme bili vlasnici. Od ukupno 142 nabrojana lokaliteta 100 ih je popraćeno osnovnim informacijama, GPS pozicijom te fotografijom trenutnoga, a ako je moguće i ilustracijom povijesnoga stanja, odnosno rekonstrukcijom ili nacrtom. Popis je popraćen osnovnim podacima o Frankopanima, posjedima i području rasprostiranja te bogatim izborom literature koja će olakšati potragu za dodatnim znanjem. Iako namijenjen svima, to je prvenstveno tematski vodič za ljubitelje povijesti, starih gradova, utvrda i Frankopana, u pojedinim slučajevima i ekstremnih sportova. Kako bi uvijek bio pri ruci dostupan je i kao online-izdanje prilagođeno pretraživanju putem mobitela/računala na poveznici http://frankopanskigradovi.ppmhp.hr .
Vodič je nastao u sklopu obilježavanja 350-godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i završetaka projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana kojeg je provela Primorsko-goranska županija, a ostvaren je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.
Vizualni identitet vodiča potpisuje Vesna Rožman, a online-inačicu Digital Experience iz Rijeke.
Povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj – 100 frankopanskih gradova predstaviti će recenzenti prof. dr. sc. Marijan Bradanović i dr. sc. Krešimir Regan.
Cijena knjige je 150 kn, a ovom prigodom će se moći kupiti uz popust od 50%.

Uz prijenos uživo na FB stranici muzeja predstavljanje donacije dviju oleografija iz ciklusa Zrinsko – Frankopanske urote
Rastanak Katarine Zrinski Frankopan od supruga Petra Zrinskog i brata Frana Krste Frankopana
Oton Iveković, Zagreb, 1901. / Radionica Petra Nikolića, Zagreb, oko 1903.

Posljednji trenuci Petra Zrinskog i Krste Frankopana
Ferdinand (Ferdo) Quiquerez, Zagreb, 1883. / Radionica Petra Nikolića, Zagreb, 1884.

Malo kome nije poznata scena rastanka Katarine Zrinski Frankopan od supruga Petra Zrinskog i brata Frana Krste Frankopana na stubištu dvorca u Čakovcu ili scena njihovog posljednjeg razgovora i oproštaja u zatvoru, dan prije pogubljenja 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu. Zahvaljujući donaciji dvije su oleografije upravo s tom tematikom iz ciklusa Zrinsko-frankopanske urote potkraj 2021. godine obogatile fundus Muzeja. Prisjećajući se slave Zrinskih i Frankopana često zaboravljamo da su te dvije najznačajnije hrvatske plemićke obitelji gotovo dva stoljeća bile prepuštene zaboravu, njihovi posjedi oduzeti, a pokretna imovina razgrabljena tako da se od svog njihova bogatstva jako malo očuvalo. Tek potkraj 19. stoljeća, u općem nacionalnom zanosu, vraćaju se sjećanja na urotnike te započinje prikupljanje i obrada arhivske građe koja je urodila prvim publikacijama koje su i danas temeljna literatura za njihovo izučavanje. Paralelno i na likovnom planu nastaje niz dijela povijesne tematike, koja se zbog opće popularnosti i potražnje reproduciraju u velikom broju grafičkim tehnikama monokromnog i tiska u boji. Zahvaljujemo gospođi Mariji Vuković iz Rijeke koja je vrijedno obiteljsko nasljeđe donirala Muzeju.

Uz prijenos uživo predstavljanje izložbe “UPOZNAJMO FRANKOPANE”
Od Dujma do Frana Krsta, od Krka do Bečkoga Novoga Mjesta, od 1118. do 1671. godine… Više od pet i pol stoljeća hrvatska povijest nezamisliva je bez Frankopana. Nema te važne društvene i političke dužnosti i uloge koju nisu obnašali; bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti i pjesnici, a na kraju i politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Iza njih su ostajali zakonici, statuti i druge važne uljudbene isprave, zabilježene na hrvatskome jeziku glagoljičkim pismom. U njihovoj lozi bilježi se niz od 114 Frankopana u 17 naraštaja. Ovdje je samo djelić njihove priče, za nastavak pođite Putovima Frankopana.

 

U 19.30 sati – Digitalno vodstvo kroz izložbu “Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke”.
Na izložbi su predstavljene nove akvizicije Civilne muzejske zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana. Civilna muzejska zbirka prva je institucionalna zbirka u čijem stvaranju sudjeluju građani, a Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka prvi je muzej u Hrvatskoj koji je u stvaranje svog muzejskog fundusa uključio zajednicu.
Kroz izložbu će Vas, virtualnim putem, provesti sami predlagači predmeta:
– Asja Brusić, voditeljica volonterskog programa EPK-a, o nagradama volonterima EPK 2020.,
– Sandi Bujan Cvečić i Roberta Dešković, ekipa Kanala Ri, o reportaži u Respiracijskom centru u Klinici za neurologiju pri KBC-u Rijeka,
– Ljubinka Sanković – o obiteljskoj priči zdravstvenih radnika, znački i fotografiji hitne pomoći iz 1950 tih o Klementa Rovisa,
– Edvin Liverić Bassani, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, o Online programu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku,
– prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., ravnatelj KBC Rijeka, o praznim bočicama cjepiva protiv bolesti COVID-19.

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Muzejska zbirka Kastavštine – još uvijek zatvorena zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava – predstavit će video o tijeku radova, trenutnom stanju i dati naznake novog postava Zbirke.

MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI
Kvatirkina kuća
Ispred Kvatirkine kuće, na mjestu stradanja Lipjana u vrijeme Drugoga svjetskog rata kad su 30. travnja 1944. fašisti spalili selo i ubili 269-ero stanovnika među kojima i 96-ero djece, kustos našeg muzeja Marko Badurina, snimit će video i prikazati mjesto stradanja i okolnosti koje su dovele do tog tragičnog događaja.

 

Zbog neizvjesne situacije s koronavirusom i epidemioloških ograničenja, a kako bismo svim našim posjetiteljima omogućili dolazak u Muzej i Memorijalni centar Lipa pamti, ulaz će od 29. siječnja do 5. veljače 2022. na oba lokaliteta biti slobodan.

 

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka...

Pročitajte više
Skip to content