Etnografski postav “Nismo Ćići ni Brkini, mi smo jušto na kunfini” otvara se 24. svibnja!

U utorak, 24. svibnja, u 11 sati ujutro Memorijalni centar Lipa pamti otvara  etnografski postav Krasa naziva “Nismo Ćići ni Brkini, mi smo jušto na kunfini”.

Fotka_Etno Lipa

Stradanjem 30. travnja 1944. Lipa je izgubila materijalna svjedočanstva tradicijskog života, a samim time i dio identiteta. Etnografska zbirka Memorijalnog centra Lipa pamti organizirana je tijekom 1969. godine, a prikupljeni predmeti potječu iz Lipi susjednih mjesta na hrvatskoj i slovenskoj strani ovog pograničnog kraja. Otvorenjem etnografskog postava uspostavlja se simbolička veza između života u Lipi prije i nakon stradanja te se ukazuje na neospornu podudarnost materijalne i nematerijalne baštine jednog šireg prostora. Uže gledano, riječ je o mikroregiji Liburnijskog krasa (Lipa, Rupa, Šapjane, Pasjak i Brce). Šire gledano, spomenutim mjestima moramo pridružiti Ćićariju, Kastavštinu i slovenske Brkine. Živjeti u središtu navedenog prostora zapravo znači živjeti uz granicu (geografsku, kulturološku, a danas i državnu) te prihvaćati različite utjecaje kao neodvojive dijelove vlastita identiteta.

O postavu

Etnografski postav predstavlja tradicijske načine gospodarenja (poljoprivreda, iskorištavanje šuma, stočarstvo) i trgovine na ovim prostorima, tradicijske vještine i zanate, običaje godišnjeg i životnog ciklusa te tradicijska vjerovanja. Postav oslikava svakodnevicu Krasa s kraja 19. te prve polovice 20. stoljeća koja se ogleda u artefaktima, fotografijama, dokumentima te prikupljenim kazivanjima i sjećanjima  starijih stanovnika.

U pripremi postava korištena je građa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Slovenskog etnografskog muzeja iz Ljubljane, Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te većeg broja privatnih arhiva i zbirki.

Otvorenje postava biti će ujedno prilika za predstavljanje dječjih radova izrađenih na radionicama tradicijske baštine Krasa koje Memorijalni centar Lipa pamti provodi u suradnji s OŠ “Drago Gervais” iz Brešca te područnim školama u Velom Brgudu te Lipi-Rupi.

Etnografski postav

Autorica postava je kustosica Vana Gović, dok su autori prostornog i vizualnog oblikovanja Damir Gamulin i Antun Sevšek.

Etnografski postav je realiziran sredstvima Općine Matulji, Primorsko- goranske županije te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

ICOM Hrvatska je promocijski partner ovog otvorenja vezanog uz temu Međunarodnog dana muzeja “Muzeji i kulturni krajolici”.