Edukacija

Radionice

U suradnji s učiteljima i profesorima osnovnih i srednjih škola Centar organizira tematske radionice za učenike svih uzrasta.

Naglasak edukativnog programa Centra stavljen je na radionice memorijalne baštine koje uključuju edukaciju za mir, toleranciju i nenasilje. Učenike se na prilagođen način upoznaje s razlozima i okolnostima stradanja Lipe te kontekstom Drugog svjetskog rata na području Krasa. Uz pomoć povijesne dokumentacije (fotografije, svjedočanstva) te kroz interakciju s pripadnicima 2. generacije preživjelih Lipljana, učenici se upoznaju sa individualnim pričama stradanja te mjestima sjećanja na području Lipe. Za čitava trajanja radionice (4 školska sata) učenike se potiče na kritičko razmišljanje o statusu i zaštiti civila u oružanim sukobima te na osvještavanje temeljnih ljudskih vrijednosti.


Izuzev memorijalne baštine, radionice Centra obrađuju različite baštinske teme s područja Liburnijskog krasa (arheologija, etnologija i tradicijski život, sakralna baština). Edukaciju prilagođavamo potrebama nastavnog programa i veselimo se mogućnostima suradnje s zainteresiranim učiteljima i profesorima u kreiranju novih edukativnih sadržaja.

Vodstva

Centar organizira vodstva za grupe posjetitelja, uz prethodnu najavu.


Sat povijesti

Za učenike osnovnih i srednjih škola Centar organizira Satove povijesti u kojima se obrađuje tema stradanja u Lipi u kontekstu 2. svjetskog rata. Pored teorijskog dijela, edukacija uključuje i razgledavanje stalnog postava te obilazak memorijalnih mjesta u Lipi s namjerom da se znanja i pouke povijesti usvajaju iskustveno, u neposrednom dodiru s povijesnom baštinom.